5 dl vatten
2 dl rågflingor eller fiberhavregryn (Jag hade en port grahamsgröt från morgonen, det är supergott)
50 g matfett
3 dl vatten
25 g jäst
1 msk sirap
1 tsk salt
11-12 dl vetemjöl eller rågsikt
25 g jäst
1 msk sirap
1 tsk salt
11-12 dl vetemjöl eller rågsikt
Lägg rågflingor/fiberhavre och salt i en kastrull och koka det 4 min till en gröt. Lägg i matfettet och låt det smälta. Häll över i en bunke eller assistent och tillsätt vatten, sirap och salt. Kontrollera att blandningen inte är mer än fingervarm 37°. Smula ner jästen och rör om väl. Tillsätt mjölet, lite i sänder tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 1 h.
Tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda om försiktigt (du vill inte förstöra luftbubblorna).
Dela degen på två och forma två fina eller fula limpor. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
Skär djupa skåror med en vass kniv och kör in i ugnen. Grädda i 250 grader 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 och grädda dem 20 minuter till (eller tills de känns ihåliga när man knackar på dem) Om de ser lite väl mörka ut kan man lägga över lite folié.
Låt svalna insvepta i bakduk.
Dela degen på två och forma två fina eller fula limpor. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
Skär djupa skåror med en vass kniv och kör in i ugnen. Grädda i 250 grader 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 och grädda dem 20 minuter till (eller tills de känns ihåliga när man knackar på dem) Om de ser lite väl mörka ut kan man lägga över lite folié.
Låt svalna insvepta i bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar