onsdag 17 augusti 2011

Äppelbullar med håll-igång


Åh, känner ni? Luften är alldeles klar och solen skiner högt på himlen, det luktar skolstart och jag skulle kunna vara ute hela dagen. Killarna med. Då är det bra med picknickbullar som ger ordentlig mättnad så man orkar hålla igång läääänge. Dessa är  höstfriska mellanmålsbullar med mycket smak och energi. Ps. Det är förresten jättesmart att introducera nya grejer när man är på picknick för allt smakar mycket bättre utomhus.

15-20 äppelbullar

25 gram jäst
25 gram smör eller margarin
2 dl äppeljuice
1 äpple
1 tsk salt
2 msk socker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 dl solroskärnor
1 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
ägg   till pensling o hackade hasselnötter att strö på.
Finfördela smöret i en bunke och smula ner jästen.
Värm äppeljuice till 37 grader och häll den över, rör om tills smör och jäst smält.
Riv äpplet grovt och rör ner tillsammans med salt, socker, solroskärnor, kardemumma och kanel. Tillsätt sedan graham och vetemjöl och arbeta väl.
Låt jäsa i en timme.
Tag upp och knåda degen på mjölat bakbord. Rulla till bullar i önskad storlek och låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö på hackade hasselnötter. Är du allergisk tar du solroskärnor istället.
Grädda dem i nedre delen av ugnen ca 20-23 minuter. Låt svalna under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar