Riktiga, hemmagjorda, hamburgare är bland det godaste jag vet och faktiskt riktigt bra mat! Och det bästa är: ju oftare man äter dem desto bättre är det. För har man en gång ätit en riktig hamburgare, framstår alla andra alternativ som patetiska wannebees - något man enkelt ratar.
Världens bästa recept på hambugerbröd - 16 st.
50 gram jäst
5 dl vatten, fingervarmt såklart
3/4 dl olivolja
1 msk salt
2 dl grovt rågmjöl
11-12 dl kärnvetemjöl med fullkorn
ägg till pensling
Sesamfrön
Smula jästen i en bunke. Häll i salt och rör om till jästen löst sig. Tillsätt vatten och olja och rör om. Blanda ner rågmjölet och det mesta av vetemjölet - de där får du känna dig fram till. När dem känns fast och färdig är den klar. Sen ska degen jäsa ca 40 minuter.
Smula jästen i en bunke. Häll i salt och rör om till jästen löst sig. Tillsätt vatten och olja och rör om. Blanda ner rågmjölet och det mesta av vetemjölet - de där får du känna dig fram till. När dem känns fast och färdig är den klar. Sen ska degen jäsa ca 40 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda lite. Dela degan i 16 delar och rulla till bullar. Platta till dem rättså mycket. Sen lägger du bakduk över och låter med jäsa en stund till, ca 30 minuter.
Pensla med ägg och strö på sesamfrön.
Grädda 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk innan du skär dem på mitten.
Frys in de som blir över och plocka fram nästa gång det vankas hamburgermys.
Färsbiffar
400 gram köttfärs
4 msk ströbröd
2 dl vatten
½ gul lök
1 ägg
salt, peppar och annat gott efter behag.
Blanda ströbröd o vatten, rör i kryddor och låt blandningen svälla typ 10 min.
Riv löken på rivjärnn, och tillsätt den sedan tillsammans med färsen och ägget och blanda om till en jämn smet. Forma till lagomstora hamburgare och platta till ordentligt. Stek dem på medelvärme ca 3 min på varje sida. Servera med goda salladsblad typ ruccola, skivad tomat, cremé fraisch och några cirklar rödlök. Yummy!
400 gram köttfärs
4 msk ströbröd
2 dl vatten
½ gul lök
1 ägg
salt, peppar och annat gott efter behag.
Blanda ströbröd o vatten, rör i kryddor och låt blandningen svälla typ 10 min.
Riv löken på rivjärnn, och tillsätt den sedan tillsammans med färsen och ägget och blanda om till en jämn smet. Forma till lagomstora hamburgare och platta till ordentligt. Stek dem på medelvärme ca 3 min på varje sida. Servera med goda salladsblad typ ruccola, skivad tomat, cremé fraisch och några cirklar rödlök. Yummy!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar