onsdag 14 september 2011

Valnötsbröd

Det här brödet är vansinnigt gott, gärna med en skiva ost och en kopp the. Hade jag någon last i livet skulle det kunna vara ett gott valnötsbröd.
Du kan blanda ihop degen på kvällen, ställa in i kylskåpet och baka ut på morgonen dagen därpå - då har smakerna gott om tid på sig att träda fram och brödet blir om möjligt ÄNNU godare. Men använd då kallt vatten och bara halva jästmängden.
2 st valnötsbröd
1 pkt jäst
5 dl vatten
½ dl olja
2 tsk salt
4 dl grahamsmjöl eller grovt rågmjöl
ca 8 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special)
70 gram valnötter

Smula jästen i en bunke. Häll på vatten, olja och salt. Rör om så jästen löser sig.
Tillsätt det grova mjölet och sedan det mesta av vetemjölet. Använder du vetemjöl special ska du arbeta den länge, länge för att få en fluffig och hög limpa. Låt jäsa under bakduk 40 minuter.
Hacka valnöttera grovt. Ta upp degen på mjölat bakbord och strö nötterna över degen och arbeta in dem. Dela sedan degen på två och forma till limpor. (Limpa - vilket roligt ord!) Lägg på plåt med bakduken över och låt jäsa 30 minuter. Värm ugnen till 250 grader.
Snitta bröden på sniskan med en vasskniv och sätt in dem på nedersta falsen i ugnen. Sänk genast värmen till 200 grader. Grädda dem i 30 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

1 kommentar:

  1. Bakade det här ikväll. Degen blev väldigt lös men mycket gott bröd!

    SvaraRadera