tisdag 30 augusti 2011

Trattkantarellpaj


En god vän till mig hävdade vänligt men bestämt härromdagen att han inte har tid att laga matlådor. I alla fall inga med hälsopoäng. Paj är väl klassisk lunchmat, ofta i pappförpackning från frysdisken eller på ett caféfat med några salladsblad brevid. Men detta är ju så mycket bättre. Det är löjligt mycket billigare, otroligt mer näringsrikt och smaken skall vi ju inte ens jämföra.
Denna paj svängde jag ihop på en kvart av svampen vi plockade härromdagen och vad som fanns i kylskåpet. Jag delar den på fyra och fryser ner i plastlådor från Ikea.

1 Trattkantrarellpaj
3 dl fullkornsdinkel
75 gram smör eller margarin
1 dl vatten
ite örtsalt
1 liter svamp
½ gul lök
4 ägg
4 dl mjölk (byt gärna ut 2 dl mot mellangrädde)
1 dl god riven ost
salt o peppar

Häll dinkelmjölet i en bunke och finfördela smöret. Tillsätt vattnet och knåda till en smidig deg. Låt vila i kylskåpet insvept i plastfilm ca 30 minuter (under tiden kan du vika tvätt eller hjälpa med läxan)
Hacka löken och fräs tillsammans med sin svamp tills allt blivit mjukt och det doftar höst i hela köket.
Vispa ihop ägg och mjölk med osten som du har rivit. Smaka av med salt o peppar.
Tryck ut pajdegen i en ugnsfast form, gärna med avtagbar kant och häll i svamp, lök och äggsmet. Grädda i 200 grader varm ugn, ca 20-30 minuter eller tills äggstanningen satt sig.

1 kommentar:

  1. Holy macaroni, va god den var!! Hittar du sen guldgula kantareller (finns på torget;) är det nog godare!
    Prova, prova prova!!

    SvaraRadera