fredag 26 augusti 2011

Kellogstricket

Jag tänkte skriva ett inlägg om en fiffig grej jag kommit på, nämligen att blanda ner några nävar Kellogs Allbran i ungarnas Special K, som inte ger så mycket fibrer. Allbran är ju typ torkad rågmjölsdeg, hur bra som helst!!
Men så råkade jag äta en flinga i förbifarten och tänkte, att det var väldigt vad den var god...
Snabbt drog jag åt mig paketet och kickade på innehållsförteckningen. 22 % socker. TJUGOTVÅ PROCENT SOCKER! Och 15 % kostfibrer. Fullkornsvete o vetekli (inte rågmjöl, som jag trodde) färgat med maltextrakt (socker) och smaksatt med socker, malt och honung, tre typer av socker för att förvilla lite.
Nä, såklart hade de inte varit så populära om det var sockerfria rågflingor i paketet. Såklart hade de inte sålt lika bra då.
Så detta får istället bli ett inlägg om livsmedelssockeriet, om hur lurade vi vältroende föräldrar blir. Allt blir godare, mer lättsålt, med lite socker på, eller mycket. Och eftersom mörka produkter med "högt fiberinnehåll" är omåttligt populärt just nu, måste de hitta ett sätt att kompromissa. I detta fallet, färga vanligt fullkornsvete med socker så att de ser mer fiberaktiga ut. För i deras värld är det bara en sak som är intressant: nöjda kunder. För nöjda kunder köper - och DET tjänar Mr Kellogs miljader på!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar