måndag 29 augusti 2011

Partyknäcke (or as we call them - chips!)



Ett riktigt festligt knäckebröd som gör succé både hos lillebror och gammelfarfar, och som i det närmaste smakar chips, om inte hundra gånger godare! Ett bra sätt att introducera frön för skeptiska. Och det bästa av allt - SÅ lätta att göra!!
Om du känner att pumpakärnor o melonkärnor är aningens dyrt rekommenderar jag varmt Risentas lösviktsmüsli, där kan man välja på massor av frön till priset av 79 kr/kg  (till skillnad från samma fabrikats melonkärnor i påse som kostar 188 kr/kg)

1 plåt partyknäcke
1 dl majsmjöl (finns bland de utlänska varorna)
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
2 1/4 dl valfria blandande frön eller 1 dl solroskärnor, ½ dl pumpakärnor, ½ dl melonkärnor, 1/4 dl rostade quinoapuffar
2 msk olivolja
flingsalt
2½ dl kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna. Rör i oljan och blanda om väl. Tillsätt kokande vatten och låt svälla lite ca 10 minuter. Bred ut smeten på ett bakplåtspapprad plåt. Smart är att lägga en bakplåtspapper över och kavla ovanpå. Sätt in i ugnen, 150 grader ca 1 h.
TIPS: För att få snygga raka kanter tar du ut plåten efter ca halva tiden när knäcket blivit segt och formbart, och klipper snygga remsor med en sax. Sen är det bara att stoppa tillbaka plåten och köra en halvtimme till.

2 kommentarer:

  1. Hel läckert och så bus enkelt!!! Tösabiten kom på att hon var alldeles uthungrad och begärde att genast få äta upp hela satsen! Detta var kalas! Kram Åsa-Karin

    SvaraRadera
  2. Hahahaha, va go hon är!! Känner igen det. Morot- o gurkstavar, blomkål, dippa och partyknäcke till mellanmål, det är väl inte så dumt...

    SvaraRadera