onsdag 31 augusti 2011

Äppelbananmuffins

Mamma, får vi fika? hojats det från en soffa full av små kepskillar...
Javisst, säger jag och plockar fram ett omgjort recept av hälsosamma underbaraclaramuffins, anpassade efter våra smaker. Spänt iaktar jag reaktionerna... JÄTTEGODA!! Ingen som misstänker att de innehåller massa fibrer, är sötade med banan och bara innehåller 1/10 så mycket vanligt socker som traditionella muffins. Succé!

12 äppelbananmuffins
3 dl havregryn
75 gram smör
1  1/2 dl mjölk
2 ägg
2 msk socker
1 1/2 dl kärnvetemjöl med fullkorn
1 tsk bakpulver
1-2 bananer (beroende på hur stora de är)
½ äpple

kanel

Sätt ugnen på 225 grader
Smält smöret och blanda med mjölken. Mät upp havregryn i en bunke och slå över mjölken. Låt stå en liten stund.
Mosa bananen och hacka ett halvt skalat äpple i små bitar.
Knäck äggen och blanda ner i havregrynsgeggan tillsammans med den mosade bananen. Rör om väl.
Blanda socker, mjöl och bakpulver, blanda ner i muffinssmeten och rör om ordentligt.
Fördela smeten i muffinsformar (gärna ståendes i muffinsplåt) tryck ner några äppelbitar och dofta över med kanel.
Grädda i mitten av ugnen, 225 grader, ca 18-20 minuter.

tisdag 30 augusti 2011

Trattkantarellpaj


En god vän till mig hävdade vänligt men bestämt härromdagen att han inte har tid att laga matlådor. I alla fall inga med hälsopoäng. Paj är väl klassisk lunchmat, ofta i pappförpackning från frysdisken eller på ett caféfat med några salladsblad brevid. Men detta är ju så mycket bättre. Det är löjligt mycket billigare, otroligt mer näringsrikt och smaken skall vi ju inte ens jämföra.
Denna paj svängde jag ihop på en kvart av svampen vi plockade härromdagen och vad som fanns i kylskåpet. Jag delar den på fyra och fryser ner i plastlådor från Ikea.

1 Trattkantrarellpaj
3 dl fullkornsdinkel
75 gram smör eller margarin
1 dl vatten
ite örtsalt
1 liter svamp
½ gul lök
4 ägg
4 dl mjölk (byt gärna ut 2 dl mot mellangrädde)
1 dl god riven ost
salt o peppar

Häll dinkelmjölet i en bunke och finfördela smöret. Tillsätt vattnet och knåda till en smidig deg. Låt vila i kylskåpet insvept i plastfilm ca 30 minuter (under tiden kan du vika tvätt eller hjälpa med läxan)
Hacka löken och fräs tillsammans med sin svamp tills allt blivit mjukt och det doftar höst i hela köket.
Vispa ihop ägg och mjölk med osten som du har rivit. Smaka av med salt o peppar.
Tryck ut pajdegen i en ugnsfast form, gärna med avtagbar kant och häll i svamp, lök och äggsmet. Grädda i 200 grader varm ugn, ca 20-30 minuter eller tills äggstanningen satt sig.

måndag 29 augusti 2011

Klockan är 3, här är suget.

Nu börjar tiden då det blir gula foton klockan 15 på eftermiddagen. Regnet öser ner och jag behöver energi, detta tillförders genom 10 procentig turkiskt yoghurt, 2 hackade valnötter och förföriska hjortron, påväg att bli sylt. Yummi! När mellanmålet är målet.

Partyknäcke (or as we call them - chips!)



Ett riktigt festligt knäckebröd som gör succé både hos lillebror och gammelfarfar, och som i det närmaste smakar chips, om inte hundra gånger godare! Ett bra sätt att introducera frön för skeptiska. Och det bästa av allt - SÅ lätta att göra!!
Om du känner att pumpakärnor o melonkärnor är aningens dyrt rekommenderar jag varmt Risentas lösviktsmüsli, där kan man välja på massor av frön till priset av 79 kr/kg  (till skillnad från samma fabrikats melonkärnor i påse som kostar 188 kr/kg)

1 plåt partyknäcke
1 dl majsmjöl (finns bland de utlänska varorna)
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
2 1/4 dl valfria blandande frön eller 1 dl solroskärnor, ½ dl pumpakärnor, ½ dl melonkärnor, 1/4 dl rostade quinoapuffar
2 msk olivolja
flingsalt
2½ dl kokande vatten

Blanda de torra ingredienserna. Rör i oljan och blanda om väl. Tillsätt kokande vatten och låt svälla lite ca 10 minuter. Bred ut smeten på ett bakplåtspapprad plåt. Smart är att lägga en bakplåtspapper över och kavla ovanpå. Sätt in i ugnen, 150 grader ca 1 h.
TIPS: För att få snygga raka kanter tar du ut plåten efter ca halva tiden när knäcket blivit segt och formbart, och klipper snygga remsor med en sax. Sen är det bara att stoppa tillbaka plåten och köra en halvtimme till.

söndag 28 augusti 2011

Plommon o Digestive

Hur tjusigt är det inte att baka sina egna digestivekex?! Dessa är så otroligt läckra och löjligt enkelt att göra - att ingen har hittat på receptet innan.. Äntligen! ropade jag när min miljömedvetna bekant, la ut receptet på sin populära blogg vilken jag tycker ni ska besöka ögonaböj. Jag har ändrat lite efter hur det känns natuligt för mig, tror man kan reducera sockermängden till hälften, om man så önskar.
Digestivekex
ca 12 st
2 dl havregryn
2 dl Kärnvetemjöl med fullkorn
1 msk farinsocker
½ tsk bikarbonat
1 krm salt
saften av 1/4 citron
75 g smör eller margarin
ca 1 msk mjölk
Kör havregrynen i matberedare till havremjöl. Blanda i resterande torra ingredienser och pressa över citronsaften. Tillsätt smöret klickvis medan maskinen är igång. Häll till sist ner mjölken tills det blir en deg.
Kavla ut degen så den blir typ ½ cm tjock. Ta ut rundlar med ett glas eller liknande och lägg dem på plåt. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader ca 15- 20 minuter. Stäng av ugnen och låt dem stå kvar på eftervärme 30-40 minuter till.

fredag 26 augusti 2011

Kellogstricket

Jag tänkte skriva ett inlägg om en fiffig grej jag kommit på, nämligen att blanda ner några nävar Kellogs Allbran i ungarnas Special K, som inte ger så mycket fibrer. Allbran är ju typ torkad rågmjölsdeg, hur bra som helst!!
Men så råkade jag äta en flinga i förbifarten och tänkte, att det var väldigt vad den var god...
Snabbt drog jag åt mig paketet och kickade på innehållsförteckningen. 22 % socker. TJUGOTVÅ PROCENT SOCKER! Och 15 % kostfibrer. Fullkornsvete o vetekli (inte rågmjöl, som jag trodde) färgat med maltextrakt (socker) och smaksatt med socker, malt och honung, tre typer av socker för att förvilla lite.
Nä, såklart hade de inte varit så populära om det var sockerfria rågflingor i paketet. Såklart hade de inte sålt lika bra då.
Så detta får istället bli ett inlägg om livsmedelssockeriet, om hur lurade vi vältroende föräldrar blir. Allt blir godare, mer lättsålt, med lite socker på, eller mycket. Och eftersom mörka produkter med "högt fiberinnehåll" är omåttligt populärt just nu, måste de hitta ett sätt att kompromissa. I detta fallet, färga vanligt fullkornsvete med socker så att de ser mer fiberaktiga ut. För i deras värld är det bara en sak som är intressant: nöjda kunder. För nöjda kunder köper - och DET tjänar Mr Kellogs miljader på!!

torsdag 25 augusti 2011

Äppelkräm

Jag tror ni har förstått att jag gillar äppel.. Därför ÄLSKAR jag denna sensommartid, äppeltiden!
Ju sötare äpplen desto mindre socker - I like!
-
Äppelkräm:
6 normalstora äpplen
6 dl vatten
2-3 msk socker
2 msk potatismjöl
-
Koka upp vatten o socker. Skala, kärna ur och hacka äpplena och lägg ner i det uppkokade vattnet. Koka dem på svag värme tills de blir mjuka.
Dra kastrullen från plattan. Blanda potatismjöl i lite vatten och häll i under omrörning. Sätt kastrullen på plattan igen och låt koka upp. Häll i skål och låt svalna innan förtäring.

När mellanmålet är målet...?


Denna enorma reklamskylt mötte mig påväg mot en willyskundvagn igår och jag bara: Nänänänänä, STOPP I LAGENS NAMN!!

SJÄLVKLART ska man FYLLA FRYSEN med mellanmål som skolbarnen enkelt kan plocka fram när de kommer hem på eftermiddagen, så långt är det rätt. MEN INTE MED GORBYS O PANPIZZA!! VET folk, i detta upplysa samhälle, om vad en Billypizza egentligen är?
Dessa rektanglar innehåller nämligen nästan ingenting som ett eftermiddagssegt barn behöver. Det är bara och MASSOR av riktigt dåligt fett, dåliga kolhydrater, dåliga och nästan obefintliga proteiner, de innehåller i princip inga nyttiga vitaminer, fibrer, antioxidanter och dessutom ger de en dålig mättnadskänsla.
Nej, det är verkligen rent skit och ingenting du ska stoppa i dina barn!

Som hemkunskapslärare och skolbarnsmamma är jag extra angelägen om att hitta på och lära barn o ungdomar att själva fixa till bra mellamål som ger rätt energi med fibrer, vitaminer och bra fett.
Ett förslag är att du fyller frysen med bär och kylen med yoghurt så de kan mixa en smoothie, köp hem bra flingor, baka kringlor, äppelbullar eller varför inte smarriga pizzabullar - recept kommer!
Lär ungarna baka scones eller baka grova frallor som de kan bre något gott på.
Jag har massor av mellanmålsideér och det är en stor del i varför denna blogg finns till, så håll dig uppdaterad och välkommen åter!

onsdag 24 augusti 2011

Coleslaw


Alltås, det här är ju helt fantastiskt gott och gick hem här hos den mest kräsna, 3årsnäsan. De andra dissade dock senapssmaken, men den kan man ju skippa. Min coleslaw gör jag utan majonäs och byter ut tung cremé frasich mot turkisk yoghurt, för att det är godare helt enkelt och ger en riktig fräsch och krispig sallad. Servera med grillad kyckling, färsbiffar eller en god korv (om det nu finns någon sådan).

För 4 portioner
7 dl finstrimlad vitkål
2 morötter
1 äpple
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk fransk senap (gillar dina ungar inte senap så uteslut den, det är inte värt att dissa hela rätten pga  den, det blir jättegott ändå)
salt o peppar 
Strimla vitkål o morötter i matberedare eller på rivjärn. Vitkål kan man förresten hyvla med osthyvel.
Hacka äpplet. Blanda yoghurt, senap, salt och peppar tills det smakar bra. Blanda samman allt och låt gärna stå kallt en stund innan servering.

Superenkel kycklingmarinad:
För 400g kyckling
Blanda
½ dl olja, 1 msk kinesiskt soya och 1 tsk sambal oelek, salt och peppar.
Lägg kyckling o marinad i en plastpåse och låt dra några timmar.
Stek kycklingen i ugn 200-225 grader typ 20-30 minuter eller tills de är klara helt enkelt.

tisdag 23 augusti 2011

Hemburgare


Riktiga, hemmagjorda, hamburgare är bland det godaste jag vet och faktiskt riktigt bra mat! Och det bästa är: ju oftare man äter dem desto bättre är det. För har man en gång ätit en riktig hamburgare, framstår alla andra alternativ som patetiska wannebees - något man enkelt ratar.
Världens bästa recept på hambugerbröd - 16 st.
50 gram jäst
5 dl vatten, fingervarmt såklart
3/4 dl olivolja
1 msk salt
2 dl grovt rågmjöl
11-12 dl kärnvetemjöl med fullkorn
ägg till pensling
Sesamfrön
Smula jästen i en bunke. Häll i salt och rör om till jästen löst sig. Tillsätt vatten och olja och rör om. Blanda ner rågmjölet och det mesta av vetemjölet - de där får du känna dig fram till. När dem känns fast och färdig är den klar. Sen ska degen jäsa ca 40 minuter.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda lite. Dela degan i 16 delar och rulla till bullar. Platta till dem rättså mycket. Sen lägger du bakduk över och låter med jäsa en stund till, ca 30 minuter.
Pensla med ägg och strö på sesamfrön.
Grädda 225 grader ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk innan du skär dem på mitten.
Frys in de som blir över och plocka fram nästa gång det vankas hamburgermys.
Färsbiffar
400 gram köttfärs
4 msk ströbröd
2 dl vatten
½ gul lök
1 ägg
salt, peppar och annat gott efter behag.
Blanda ströbröd o vatten, rör i kryddor och låt blandningen svälla typ 10 min.
Riv löken på rivjärnn, och tillsätt den sedan tillsammans med färsen och ägget och blanda om till en jämn smet. Forma till lagomstora hamburgare och platta till ordentligt. Stek dem på medelvärme ca 3 min på varje sida.
Servera med goda salladsblad typ ruccola,  skivad tomat, cremé fraisch och några cirklar rödlök. Yummy!

Blåbärskräm

Blåbär är finurliga bär som kan hjälpa lilla magen i båda riktningarna, beroende på hur de äts. Kokta blåbär verkar stoppande, medan råa, färska som frysta, hjälper till att hålla tarmarna igång.
Den här krämen är ljuvligt len (förutsatt att du har en riktigt bra mixer) och verkligt Raw food då den mixas av råa bär och aldrig upphettas. Ät den med som den är, med lite gräddmjölk eller som mos på gröten.

För 2 portioner
1 dl färska eller frysta blåbär
2 msk krossade linfrön
2 urkärnade dadlar (bli inte förskräkt, finns vid fruktdisken och kostar 8:90 kr för ett paket)
2 dl vatten

Mixa linfröna - de ska helst bli till mjöl. Häll i blåbär, finhackade dadlar och vatten och mixa till en jämn smet. Låt stå i kylskåp ca 1-2 timmar, eller tills krämen tjocknat. Linfrö innehåller ett geléaktigt ämne som i kontakt med vatten bildar ett jättefin gelé, det är det som förvandlar din blåbärssoppa till blåbärskräm. Smaklig vitaminkick!

måndag 22 augusti 2011

Skördetid




Ikväll äter vi omelett med smörsteka kantareller, kokta morötter o rödbetor med smör o salt, och nybakta smyglimpor. Ljuva skördetid!




lördag 20 augusti 2011

Vitaminboosta!


Skolstart och förkylningstider, då gäller det att fylla på vitamindepåerna och stärka immunförsvaret till max. Bär innehåller kollosalt mycket vitaminer, ät dem på gröten, blanda ner i morgonfilen eller mixa till en smoothie eller sorbet.  Idag kör vi en variant med svartvinbär – bäret som toppar listan på C-vitamininnehåll. Byebye höstsnuva!

För 2  höga glas:
1 mogen banan
4 dl naturell yoghurt eller 3% filmjölk
2 dl svarta vinbär
Mixa allt till en krämig smoothie och avnjut till mellis med en god kringla.

fredag 19 augusti 2011

Kvällssallad på smått o gott från kylskåpet


Vissa kvällar har man ju bara slattar kvar i kylskåpet. En tomat, 1/4 salladshuvud, lite överblivit ris. Men ey - använd fantasin, kanske kan det bli något gott ihop? Jag kokte två ägg och korkade upp en burk tonfisk, blandade alltsamman och vips blev det en matig tonfisksallad. Gott både som lunch och lättare kvällsmål.

torsdag 18 augusti 2011

Höstmellis


På den här inspirerande frukostbloggen hittade jag idén på ett kanonbra mellis, underbart på hösten när äpplena är som allra godast.

Skär ett äpple i cmtjocka skivor, doppa i uppvispad äggvita, panera i kokos, pudra över kanel och stek i stekpanna, några minuter på varje sida. Ha inte för mycket fett i pannan bara, då får äpplena en ofräsch känsla vilket förstör hela grejen.

onsdag 17 augusti 2011

Knåatar

När Söta Saker utlyste att månadens sötsak var lättlagat, något som går snabbt att svänga ihop, kom jag omedelbart att tänka på mormors knortar. Dessa svängde hon ihop på ett kick när köket plötsligt var fullt av sultna mjölkdrickare. För de här hastbullarna ska avnjutas med iskall mjölk på en pinnstol i köket.

10-15 st hastbullar
2,5dl kärnvetemjöl med fullkorn
0,5 dl socker
1tsk bakpulver
1tsk stött kardemumma
50 gram smör eller margarin
1 litet ägg
1dl mjölk eller filmjölk
något gott att stoppa i, en näve russin, torkade aprikoser, hackad choklad, grovhackade valnötter eller några goda bär.

pensling: 1 ägg
pärlsocker + ev hackad mandel

Blanda de torra ingrediensena i en skål. Klicka ner matfettet och finfördela med fingertopparna i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt ägg och mjölk/filmjölk och arbeta snabbt ihop till en deg. Blanda i din fyllning och klicka sedan ut i pappersformar eller direkt på bakplåtspappesklädd plåt. Pensla med ägg eller låt bli. Strö på pärlsocker.

Grädda bullarna i mitten av ugnen 225-250 grader, ca 10 minuter.
Låt dem svalna under bakduk.

Äppelbullar med håll-igång


Åh, känner ni? Luften är alldeles klar och solen skiner högt på himlen, det luktar skolstart och jag skulle kunna vara ute hela dagen. Killarna med. Då är det bra med picknickbullar som ger ordentlig mättnad så man orkar hålla igång läääänge. Dessa är  höstfriska mellanmålsbullar med mycket smak och energi. Ps. Det är förresten jättesmart att introducera nya grejer när man är på picknick för allt smakar mycket bättre utomhus.

15-20 äppelbullar

25 gram jäst
25 gram smör eller margarin
2 dl äppeljuice
1 äpple
1 tsk salt
2 msk socker
1 msk kanel
1 msk kardemumma
1 dl solroskärnor
1 dl grahamsmjöl
5-6 dl vetemjöl
ägg   till pensling o hackade hasselnötter att strö på.
Finfördela smöret i en bunke och smula ner jästen.
Värm äppeljuice till 37 grader och häll den över, rör om tills smör och jäst smält.
Riv äpplet grovt och rör ner tillsammans med salt, socker, solroskärnor, kardemumma och kanel. Tillsätt sedan graham och vetemjöl och arbeta väl.
Låt jäsa i en timme.
Tag upp och knåda degen på mjölat bakbord. Rulla till bullar i önskad storlek och låt dem jäsa ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö på hackade hasselnötter. Är du allergisk tar du solroskärnor istället.
Grädda dem i nedre delen av ugnen ca 20-23 minuter. Låt svalna under bakduk.

tisdag 16 augusti 2011

Morgonpigga smyglimpor

Om barnen vägrar stoppa i sig annat än snövita vetemackor till frukost kan det vara en idé att introducera fibrerna lite i smyg sådär. Detta är ett finurligt bröd, saftigt som få men insmugglat med massa sköna fibrer till lilla magen. Jag hade en portion gröt med från morgonen, har du inte det kokar du bara en portion och hivar ner i degen. Superlistigt!

5 dl vatten
2 dl rågflingor eller fiberhavregryn (Jag hade en port grahamsgröt från morgonen, det är supergott)

50 g matfett
3 dl vatten
25 g jäst
1 msk sirap
1 tsk salt
11-12 dl vetemjöl eller rågsikt

Lägg rågflingor/fiberhavre och salt i en kastrull och koka det 4 min till en gröt. Lägg i matfettet och låt det smälta. Häll över i en bunke eller assistent och tillsätt vatten, sirap och salt. Kontrollera att blandningen inte är mer än fingervarm 37°. Smula ner jästen och rör om väl. Tillsätt mjölet, lite i sänder tills degen släpper bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk ca 1 h.

Tippa ut degen på mjölat bakbord och knåda om försiktigt (du vill inte förstöra luftbubblorna).
Dela degen på två och forma två fina eller fula limpor. Låt jäsa under bakduk, ca 30 minuter.
Skär djupa skåror med en vass kniv och kör in i ugnen. Grädda i 250 grader 20 minuter, sänk sedan värmen till 150 och grädda dem 20 minuter till (eller tills de känns ihåliga när man knackar på dem) Om de ser lite väl mörka ut kan man lägga över lite folié.
Låt svalna insvepta i bakduk. 

måndag 15 augusti 2011

Tacofisk


Ett fiffigt sätt att ta tillvara resterna från helgens tacos - och samtidigt få barnen att äta fisk - är att göra fiskgratäng på dem.
Det här är den perfekta flörten. Mina barn jublar när jag serverar fisk förklädd med flörtiga fredagssmaker, inte så konstigt kanske...

Tacofisk till 2 vuxna och 2-4 barn 
400 - 600 g fiskfilé, t ex torsk
1 tsk salt
2 1/2 dl  mellangrädde
1/2 dl hot tacosås
2 dl riven ost
15-20 tortillachips
Sätt ugnen på 225°. Tina fisken om den är fryst. Salta och vik ihop fiskfiléerna om de är tunna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Blanda grädde, tacosås och ost. Häll över fisken. Krossa chipsen och strö över. Stek fisken i mitten av ugnen ca 25 min. Servera med bulgur och en krispig sallad.