lördag 3 september 2011

Helgfina svarta rutor

De här snygga frallorna kom jag på en gång när jag vill baka något helt annat. Färgade med soja ser de riktigt snygga och fräscha ut.  Ett nu väl beprövat recept som jag absolut rekomenderar dig att prova!
En gång när jag kom till cykelaffären sa mannen bakom disken: De var goda, de där svarta rutorna... Min fru läste receptet på din blogg och provade genast.
Två plåtar brödrutor
3 dl vatten
1 dl rågkross
25 gram smör eller margarin
50 gram jäst
2 dl kallt vatten
3 msk collorit soja
1 msk sirap
1 tsk salt
(ev1 dl solroskärnor)
2 dl grovt rågmjöl
5 dl kärnvetemjöl med fullkorn
5 -6 dl vetemjöl special
-
Koka upp vatten och rågkross.
Ta av kastrullen från värmen, lägg på lock och låt krosset svälla i 5 minuter. Häll över det i en degskål.
Smula ner margarinet i degbunken och tillsätt vatten, sirap, salt och soja.
Låt degvätskan svalna till den är fingervarm.
Smula ner jästen och rör om så den löser sig. Häll ev i solroskärnorna.
Tillsätt det grova mjölet och sist specialvetemjölet och knåda ordentligt (ju längre desstu bättre, för hand snackar vi 15-20 minuter). Och ja, degen ser precis ut som... Man får ta det.
Lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i 30 minuter.
Ta upp och knåda den på ett mjölat bakbord.
Dela degen på mitten och kavla ut en rektangel, ca 1 cm tjock. Jämna till kanterna med en kviv så blir det rakt och snyggt, skär degen i rutor, doppa i lite vetemjöl och lägg på bakplåtspapprad plåt. Låt jäsa under bakduk 15-20 minuter. Grädda mitt i ugnen, 225 grader i 8-10 minuter.
Låt dem kallna på galler under bakduk.

1 kommentar:

  1. Jag vet en som älskar dom där sotisarna!Kram Hillevi

    SvaraRadera